Skip to Content

The hard part of being just human is that you can be in only one place at a time.  And you feel this limitation accutely at SAP TechEd, where there are always so many great sessions to go see.   

A query on the TechEd Las Vegas session database for topics related to the cloud brings up more than 100 different sessions.  My guess is that you have to clone yourself about 6 times to be able to make them all simultaneously.  If you are advanced with your virtualization skills, maybe you can do this!

If you haven’t filled your TechEd dance card yet, then here are some last minute suggestions for can’t-miss sessions to learn about cloud strategy for SAP operations, and SAP offerings served via the cloud.

Among the key cloud topics being discussed at SAP TechEd include:

I’ve tried to create humanly possible itineraries that allow you to focusing on one of the above topics.  Many of the sessions below are repeated more than once. So if you find a session time clashes with other sessions you want to see, be sure to look for another time for the conflicting session.

I hope you find these suggestions helpful.

How to manage on premise SAP Software in a private or public cloud.  This includes the basics for managing software virtualization of SAP systems, lots of access to experts and experienced customers, and some partners featuring their solutions and services.

TEC233

Instant-On Private from HP and Hosted Cloud Environments for SAP

Lecture (1 hour)

Tue., 10:15 a.m. – 11:15 a.m.

EXP224

Meet the experts from the ASUG virtualization and cloud influence council

Networking Session (30 minutes)

Tue., 11:00 a.m. – 11:30 a.m

TEC120

Are You Ready for the Cloud? Run SAP Systems on Virtualization and Cloud

Lecture (1 hour)

Tue., 02:00 p.m. – 03:00 p.m.

When you get out of the session, head over to the open question hours at this technology pod for an hour.  If you miss it, no big deal.  There is another pod on Wednesday afternoon.  Afterwards, drop by following series of quick networking sessions on interesting topics.

TEC-P08

Virtualization and Cloud Management

2-Hour Pod

Tue., 02:00 p.m. – 04:00 p.m.

EXP239

SAP on the Cloud using service profiles to move SAP Systems

Networking Session (30 minutes)

Tue., 02:30 p.m. – 03:00 p.m.

EXP240

Enabling large SAP Systems to run in virtualized mode

Networking Session (30 minutes)

Tue., 03:00 p.m. – 03:30 p.m.

TEC220

SAP NetWeaver Landscape Virtualization Management Software in Action

Lecture (1 hour)

Tue., 05:45 p.m. – 06:45 p.m.

The hands-on session below is extremely popular, and both sessions are already full.  You can try and get a last minute entry, or choose one of the ASUG sessions below instead.  TEC261 is from SAP Partner oXya.  ALM242 is from SAP customer Pacific Coast Building Products.

TEC261

SAP NetWeaver Landscape Virtualization Management: Navigate in Virtual and Cloud Landscapes

Hands-on (2 hours)

Wed., 08:00 a.m. – 10:00 a.m.

ALM242

Moving Your SAP Landscape to the Cloud!

Lecture (1 hour)

Wed., 08:00 a.m. – 09:00 a.m.

TEC113

Pacific Coast Building Products Uses Virtualization to Drive Down TCO

Lecture (1 hour)

Wed., 08:00 a.m. – 09:00 a.m.

TEC222

Near Zero Downtime Maintenance for SAP NetWeaver Portal Using SAP NetWeaver Landscape Virtualization Management Software

Lecture (2 hours)

Wed., 10:30 a.m. – 12:30 p.m

This is your second chance to attend an open question and answer forum on virtualization with some SAP experts.  You have about 45 minute sbefore you need to head out to your session of TEC221.

TEC-P08

Virtualization and Cloud Management

2-Hour Pod

Wed., 02:00 p.m. – 04:00 p.m

TEC221

Delivering SAP Content and Landscapes in the Cloud

Lecture (1 hour)

Wed., 03:15 p.m. – 04:15 p.m

Here you again have a choice between hearing an ASUG session presented by SAP Customer Louisville Slugger, or a session from SAP Partner EMC

ALM239

OS/DB Migration and Unicode Conversion: Louisville Slugger Case Study

Lecture (1 hour)

Wed., 04:30 p.m. – 05:30 p.m.

TEC301

SAP Running in a Cloud Infrastructure

Lecture (1 hour)

Wed., 04:30 p.m. – 05:30 p.m

This is your second chance to try and get into this sold out popular hands on session.  Or, you can go see the ASUG customer presentation from Technical University of Munich.

TEC261

SAP NetWeaver Landscape Virtualization Management: Navigate in Virtual and Cloud Landscapes

Hands-on (2 hours)

Thu., 08:00 a.m. – 10:00 a.m

TEC224

Implementation of a Cloud Infrastructure at the Technical University of Munich

Lecture (1 hour)

Thu., 08:00 a.m. – 09:00 a.m.

 

Leveraging the cloud as part of an enterprise architecture.  This includes cross topics such as integration, security, and future product plans. Here you can discuss considerations and strategies for hybrid cloud & on-premise architectures.

SCI201

Connect to the Cloud – Secure OnPremise to OnDemand Integration

Lecture (1 hour)

Tue., 11:30 a.m. – 12:30 p.m.

EXP290

Implications of Replatforming your Cloud architecture on EMC/Intel

Networking Session (30 minutes)

Tue., 12:30 p.m. – 01:00 p.m.

SCI-P08

SAP Security in the Cloud, Mobile Security, and Security Standards

2-Hour Pod

Tue., 02:00 p.m. – 04:00 p.m.

You have a few great opportunities here to get questions answered from experts.  Drop by the pod above really quick, and then head over to the Networking Sessions below.  Sometimes these sessions get crowded out and its hard to hear.  If that’s the case, return back to the open Q&A at the pod above.

EXP293

Building SAP Aplpliances with SUSE for your private cloud

Networking Session (30 minutes)

Tue., 02:00 p.m. – 02:30 p.m.

EXP188

Connecting Distributed SAP Applications

Networking Session (30 minutes)

Tue., 02:30 p.m. – 03:00 p.m

EXP93

SAP On Demand Platform Strategy

Networking Session (30 minutes)

Tue., 04:00 p.m. – 04:30 p.m.

EXP139

Hybrid Enterprise Architecture –  marrying cloud and on premise applications

Networking Session (30 minutes)

Tue., 04:30 p.m. – 05:00 p.m.

PMC112

The New Dawn of Portals: Portal Platform on the Cloud

Lecture (1 hour)

Tue., 05:45 p.m. – 06:45 p.m.

TEC105

How SAP Software Supports Green IT

Lecture (1 hour)

Wed., 08:00 a.m. – 09:00 a.m.

TEC106

The SAP Architecture for a Consistent Product Experience

Lecture (1 hour)

 Wed., 09:15 a.m. – 10:15 a.m.

PMC-P13

Innovative Portal Showcases for Extranets, Mobility, and Cloud

2-Hour Pod

Wed., 10:00 a.m. – 12:00 p.m.

EXP241

SAP Hosting and Managed Basis Services

Networking Session (30 minutes)

Wed., 11:30 a.m. – 12:00 p.m.

TEC201

The SAP On-Demand Platform Strategy

Lecture (1 hour)

Wed., 02:00 p.m. – 03:00 p.m.

TEC221

Delivering SAP Content and Landscapes in the Cloud

Lecture (1 hour)

Wed., 03:15 p.m. – 04:15 p.m

EXP106

Enabling Business Suite with SAP NetWeaver Gateway

Networking Session (30 minutes)

Wed., 04:30 p.m. – 05:00 p.m

This is a second question and answer session similar to the one on Tuesday at 2PM.  Drop by this session after the networking session above if you have any remaining questions.

SCI-P08

SAP Security in the Cloud, Mobile Security, and Security Standards

2-Hour Pod

Wed., 04:00 p.m. – 06:00 p.m.

TEC226

Smarter Management of SAP Information: Growth In and Around the Cloud 

Lecture (1 hour)

Thu., 09:15 a.m. – 10:15 a.m

TEC227

Take Your Applications Into the Cloud with Cisco FlexPod

Lecture (1 hour)

Thu., 10:30 a.m. – 11:30 a.m.

CD-P05

HTML5@SAP

2-Hour Pod

Thu., 12:00 p.m. – 02:00 p.m

CD108

How to Find Your Way Among the Different Connectivity Options SAP Offers

Lecture (2 hours)

Thu., 02:00 p.m. – 04:00 p.m.

TEC121

Technical Overview: SAP’s Integration Framework for Subsidiaries

Lecture (2 hours)

Thu., 04:30 p.m. – 06:30 p.m.

SCI209

SAP Runs SAP: Experiences From the Implementation of Identity Management

Lecture (1 hour)

Fri., 10:30 a.m. – 11:30 a.m.

 

Software as a Service (SaaS) applications from SAP.  Here are sessions about specific SaaS solutions from SAP such as SAP Business ByDesign, SAP StreamWork, SAP Bi OnDemand.  This focuses on the applications themselves, not specifically the add-on opportunities for partners.  The funny thing about SaaS applications is that they don’t require a lot of technical expertise since they come as an online service.  As a result, there isn’t a lot of education provided.  If your interest is knowing how to deploy these applications within the context of your enterprise, see the sessions under Leveraging the cloud as part of an enterprise architecture as well.

PMC113

Collaborative Decision Making in the Enterprise with SAP StreamWork

Lecture (1 hour)

Tue., 10:15 a.m. – 11:15 a.m.

PMC114

Leverage the Power of Social Networks in your organization

Lecture (1 hour)

Tue., 03:15 p.m. – 04:15 p.m.

EXP58

Build your own network with SAP StreamWork

Networking Session (30 minutes)

Wed., 11:30 a.m. – 12:00 p.m

EXP251

Collabortion with SAP StreamWork

Networking Session (30 minutes)

Wed., 12:00 p.m. – 12:30 p.m.

BI-P04

SAP Business Intelligence OnDemand and SAP StreamWork

1-Hour Pod

Wed., 03:00 p.m. – 04:00 p.m

CD122

Five Essential SAP Business ByDesign Capabilities That Every Partner Should Know

Lecture (1 hour)

Wed., 03:15 p.m. – 04:15 p.

EXP60

Leverage the Power of Social Networks in Your Organization

Networking Session (30 minutes)

Thu., 11:00 a.m. – 11:30 a.m

EXP181

EPM Cloud

Networking Session (30 minutes)

Thu., 01:30 p.m. – 02:00 p.m.

TEC121

Technical Overview: SAP’s Integration Framework for Subsidiaries

Lecture (2 hours)

Thu., 04:30 p.m. – 06:30 p.m.

 

Developing cloud applications on a Platlform as a Service (PaaS).  These sessions are geared to developers such as those from SAP partners that want to develop apps or create custom solutions on top of one of SAP’s platform as a service (PaaSO offerings for SAP Business ByDesign, the forthcoming “edge” or “NetWeaver OnDemand” PaaS, and SaaS offerings such as SAP StreamWork.  In developing the tracks it is clear you have to choose a platform specialty – either Java OnDemand oriented or SAP Business ByDesign oriented

Here is the suggested track for the Java OnDemand environment.  We also include some important cross information about SAP’s PaaS strategy in general, Best Build Apps, information about cloud and mobile security, and an introduction to SAP’s Code Exchange project.  Finally, we provide an exposure to River, another development environment that runs on the same PaaS as the Java OnDemand environment.

TEC103

SAP Netweaver OnDemand – Overview and Roadmap

Lecture (1 hour)

Tue., 11:30 a.m. – 12:30 p.m.

EXP183

Best-Built Applications Guidelines

Networking Session (30 minutes)

Tue., 01:00 p.m. – 01:30 p.m.

CD-P11

How to Develop an On-Demand Java Application

2-Hour Pod

Tue., 02:00 p.m. – 04:00 p.m.

EXP93

SAP On Demand Platform Strategy

Networking Session (30 minutes)

Tue., 04:00 p.m. – 04:30 p.m.

EXP52

Discussion: How would a dream SAP PaaS would look like?

Networking Session (30 minutes)

Tue., 05:00 p.m. – 05:30 p.m.

CD270

How to Develop an On-Demand Java Application

Hands-on (2 hours)

Wed., 08:00 a.m. – 10:00 a.m.

TEC201

The SAP On-Demand Platform Strategy

Lecture (1 hour)

Wed., 02:00 p.m. – 03:00 p.m

SCI-P08

SAP Security in the Cloud, Mobile Security, and Security Standards

2-Hour Pod

Wed., 04:00 p.m. – 06:00 p.m.

CD250

ASUG Influence Council: SAP Guidelines for Best-Built Applications

Lecture (1 hour)

Thu., 09:15 a.m. – 10:15 a.m.

CD-P06

SAP Business ByDesign Studio: Building Mobile and Business Add-Ons

2-Hour Pod

Thu., 12:00 p.m. – 02:00 p.m.

CD115

Take Me to the River: Rapid Edge Innovation in the Cloud with River

Lecture (1 hour)

Thu., 03:15 p.m. – 04:15 p.m

CD111

SAP NetWeaver Java On-Demand: Community-Centric Development

Lecture (1 hour)

Thu., 04:30 p.m. – 05:30 p.m.

CD112

Introduction to Code Exchange

Lecture (1 hour)

Thu., 05:45 p.m. – 06:45 p.m

CD270

If you didn’t catch it the first time:
How to Develop an On-Demand Java Application

Hands-on (2 hours)

Fri., 10:30 a.m. – 12:30 p.m

 

The ByDesign PaaS track focuses on what you need to know about building cloud apps for SAP Business ByDesign customers, including mobile apps.  We also provide important theory about SAP’s PaaS strategy, cloud and mobile security, and SAP’s Best Build Apps guidelines.  Finally ,we fit in a small bit of a development environment in SAP’s other PaaS:  River.

CD167

Building Mobile iPhone Applications for Business ByDesign Using ByD Studio

Hands-on (2 hours)

Tue., 10:00 a.m. – 12:00 p.m.

EXP183

Best-Built Applications Guidelines

Networking Session (30 minutes)

Tue., 01:00 p.m. – 01:30 p.m.

TEC201

The SAP On-Demand Platform Strategy

Lecture (1 hour)

Tue., 02:00 p.m. – 03:00 p.m.

CD109

Business ByDesign Add-Ons: Build on Top of the ByDesign Platform

Lecture (1 hour)

Tue., 03:15 p.m. – 04:15 p.m.

EXP52

Discussion: How would a dream SAP PaaS would look like?

Networking Session (30 minutes)

Tue., 05:00 p.m. – 05:30 p.m.

CD122

Five Essential SAP Business ByDesign Capabilities That Every Partner Should Know

Lecture (1 hour)

Tue., 05:45 p.m. – 06:45 p.m.

CD165

Developing Business Add-Ons for SAP Business ByDesign Using ByD Studio

Hands-on (2 hours)

Wed., 10:30 a.m. – 12:30 p.m.

CD-P06

SAP Business ByDesign Studio: Building Mobile and Business Add-Ons

2-Hour Pod

Wed., 02:00 p.m. – 04:00 p.m

SCI-P08

SAP Security in the Cloud, Mobile Security, and Security Standards

2-Hour Pod

Wed., 04:00 p.m. – 06:00 p.m.

CD250

ASUG Influence Council: SAP Guidelines for Best-Built Applications

Lecture (1 hour)

Thu., 09:15 a.m. – 10:15 a.m.

CD115

Take Me to the River: Rapid Edge Innovation in the Cloud with River

Lecture (1 hour)

Thu., 03:15 p.m. – 04:15 p.m

To report this post you need to login first.

Be the first to leave a comment

You must be Logged on to comment or reply to a post.

Leave a Reply