Skip to Content
Author's profile photo Former Member

Félévente ismernek meg új területet- pillantás a Vocational Training mindennapjaiba

Céltudatosként ismerik kollégái Kónya Andrást. Ezt nemcsak a szokásos reggeli futóedzései, hanem a munkához való hozzáállása is igazolja. Már a BSc (főiskolai szintű) képzés elején érdeklődött az SAP-nál lévő karrierlehetőségekről. A mesterképzési programba azzal vágott bele, hogy mélyebb gyakorlati tapasztalatokat szerezzen a szoftverek terén. Őt is választották be elsők között az idén indult Vocational Training programba. Az SAP-s mindennapjairól kérdeztük.

KonyaAdam_.JPGMielőtt megbeszéltük volna ezt az interjút, azt írtad, a következő két-három heted elég sűrű lesz. Mivel foglalkozol az SAP-nál?

Igen, a tanterv szerinti tizenkettedik hetet taposom a tizennégyből. Az egyetemen, az MSc-n a félév végére tornyosulnak fel a feladatok, beadandók, házik, és ezek mellé még lesz két ZH-m is.

Idén nyáron kerültem az SAP Vocational Training programjába, ami az első évben heti két nap munkát, illetve pár kötelező, SAP specifikus és számos opcionális, soft-skill tréning elvégzését jelenti. Jelenleg e program keretei között tesztautomatizálással foglalkozom: az ún. IBP felhasználói interfészére készítek automatizált teszteket, illetve egyes moduljaihoz írok unit (egység) teszteket. A „jelenleg”-gel arra utaltam, hogy a programban egy rotációs rendszert alkalmazunk, mely szerint a résztvevők félévente új területre kerülnek – ezzel is elősegítve, hogy az egyetem végére minél több technológia gyakorlati alkalmazásával ismerkedjünk meg.

Hogyan telik itt egy munkanapod?

Futással szoktam kezdeni, ekkor már reggel hét órára itt vagyok – bár a következő pár hétben erre se tudok majd időt szánni, ilyenkor kilencre érek be. Ha nincs előre egyeztetett feladatom az adott napra, akkor az ún. „buddy”-mmal beszélek a folytatásról. Ő az a kolléga, akit az adott projekt menedzsere jelöl ki a gyakornok mellé segítőnek.

Délben a munkatársaimmal szoktam ebédelni, utána, ha jó az idő, lesétálunk a Duna partra, majd folytatódik a munka. Most hárman vagyunk gyakornokok, akikkel az IBP tesztautomatizálásán dolgozunk. A napot pedig 17-18 óra között zárom, általában akkor indulok haza.

Mit jelent a vocational training? Hogyan történt meg a kiválasztásod?

A Vocational Training hasonlít egy duális képzéshez. Tehát alapvető célja, hogy adott egyetemek és az SAP között, egy megállapodás alapján a mesterképzésen résztvevő diákok elméleti tudását gyakorlati tapasztalatokkal egészítse ki. Az új diákok kiválasztása egy interjún történik meg, ahol leginkább a biztos elméleti alapokra kíváncsiak – úgy fogalmaznék, hogy az elbeszélgetésen sokkal fontosabb volt a szemantika ismerete, mint a szintaktikáé.

Ahol most tanulok, a BME Mérnökinformatikus szakán, egyébként szinte minden hallgató dolgozik az egyetem mellett.

Ez a második gyakornoki helyed. Milyennek találod az SAP-t, mint munkaadót? Miért ide jelentkeztél?

Nagyon pozitív, hogy nem gyakornokként kezelnek – azaz munkatársaim felől sosem éreztem, hogy nem egyenlő félként tekintenek rám.

Már a BSc képzés elején érdeklődtem az SAP után. Mivel a Graphisoft park környékén lakom, sokszor itt sétáltam keresztül, és elég hamar megismerkedtem az itteni környezettel és a cégek profiljának is utána néztem. Mindkettőt nagyon impozánsnak találtam. Végül a BSc elején infokommunikációs irányba indultam el, és ez az érdeklődés MSc elejére mozdult el a szoftverfejlesztés irányába is, körülbelül pont akkor, amikor először hallottam a Vocational Training programról.

Mit mondanál az MSc-s ismerőseidnek, miért érdemes ide jelentkezni? Hogyan mutatnád be az SAP-t?

Legelsőként a szakmai lehetőségeket, a fejlődési potenciált emelném ki. Az SAP-nál, hogy mindet ne is említsem, szoftverfejlesztéssel, mobilszoftver fejlesztéssel, cloud computinggal, supporttal is foglalkoznak, így sokan találhatnak az érdeklődésüknek megfelelő munkát.

Továbbá számomra a munkakörnyezet is nagyon fontos. Véleményem szerint az SAP-t sokan azért nem ismerik, hiába a világ egyik legnagyobb szoftverfejlesztő cége, mert vállalatokra fókuszál, és nem magánszemélyekre. Amikor azt mondjuk, hogy melyek a legjobb IT munkaadók, „hol a legjobb dolgozni”, akkor egyből mindenkinek az utóbbi csoport szoftverfejlesztő cégei jutnak az eszébe, hiszen ezekkel találkozunk nap mint nap. Így sokan sajnos arra se gondolnak, hogy az SAP ezekkel azonos környezetet nyújt dolgozói számára.

Végül pedig az egyetemistákra és a Vocational Trainingre szűkítve a szót, egy ilyen döntésnél bár kisebb súlya van, de nem szabad azt a tényt se elfelejteni, hogy ez a program a BME és az SAP közötti együttműködésen alapul – tehát az önálló laboratórium, diplomaterv, illetve a szakmai gyakorlat mind-mind elvégezhető külön utánajárás, kérvényezés nélkül.

Mi volt az a legnagyobb újdonság, amit korábban nem tudtál az SAP-ról?

A cloud computingban lévő érdekeltségének mérete. Ezzel a technológiával pár éve kezdett el foglalkozni az SAP. Amikor elmentem a Vocational Training program bemutatójára, akkor tudtam meg, hogy kevesebb mint három év alatt (persze tudom, hogy az informatikában a három év nem kevés idő) egy hatalmas üzletté nőtte ki magát, és az SAP mára az egyik legjelentősebb cloud vállalat.

Kónya András (25)
mit tennél, ha egy napig láthatatlan lennél? Elsőként megtréfálnám néhány barátomat:)
mi a kedvenc filmed/sorozatod?

The Shawshank Redemption (A remény rabjai)

mivel szeretnél foglalkozni öt év múlva? Egy szoftverfejlesztő csapat koordinálásával és szoftverfejlesztéssel (pl. a jelenlegi SAP-nál alkalmazott módszertannak -agile/scrum- megfelelően scrum master)

Bővebb információkat a Vocational Training programról itt találsz, és ezen a linken keresztül tudsz jelentkezni a nyitott helyekre.

Assigned Tags

      Be the first to leave a comment
      You must be Logged on to comment or reply to a post.